Olej nigelle Bio 90 ml.

Huile de nigelle 90 ml

Kojący, odżywczy, regenerujące, przywraca elastyczność i miękkość, chroni skórę przed starzeniem. Uzdrowienie i zakażenia skóry. Beautifier włosów.

Pochodzenia: Indie

Naciskając nasiona. Oliwa z oliwek
Kosmetyczne

Olejek do ciała
Pielęgnacja skóry głowy i włosów (wypadanie włosów).

OGÓLNE:

Pochodzenie:

Roślina znana w świecie, w Chinach, Indiach i świata arabskiego. Znane we Francji pod nazwą miasta niele Nigella lub poivrette (słowo używane w XVIII wieku). Inne tytuły: Love-in-a-mist w języku angielskim, Niguilla w języku hiszpańskim, Schwarzkümmel w niemieckim, habat al-baraka (błogosławił materiału siewnego) w Egipcie, Libii, w Jemenie, w Algierii, w Iranie al-shounîz al-sânoudj al-qahta al-kamoun.

Historia:

NIGELLA sativa potrzeba, począwszy od starożytnego Egiptu, w tym czasie Tutanchamona (v.-1353 do-1343) jak ustalono w grobowcu faraona i dostać około roku Mil do Avicenna (980-1037) który w swojej książce leczenia zatrzymania ściganej reputację tego oleju. Tysiąc lat później, czyli dzisiaj naukowcy wynajdują racjonalne wyjaśnienie obserwowanych skutków.
W Indiach zawsze jest doceniane w kuchni i medycynie. Jest to również część koranicznych tradycyjnej medycyny. Jest znane i używane w Europie do XVII i następnie porzucił stopniowo.
Obecnie nigelles są najczęściej używane, w Europie, jako rośliny ozdobne dla ich kwiatów. Jednak dzięki ich smaku lekko pikantne, cytrynowy, pozostają obecne w wielu kuchni, takich jak Indie, gdzie one zdobią tradycyjne pieczywo, naans, jak również sałatki, ryż, ryby... Pochodzą one również w skład Panch phoron, 5 przypraw bengalski: mieszanina równej ilości kminku, kopru włoskiego, musztarda, kozieradki i Nigella.

Botanika:

Rodzina Ranunculaceae (takich jak Clematis, zawilce, hellebores, Jaskier...)
Zioło, roczne, 60 cm wysokości
Bardzo sprytne, pierzaste liście
Żyłkami zielone światło niebieskie kwiaty (N. SATIVA), cięcia
Owoce: kapsułki zaokrąglony (mniejszy n. sativa), charakterystycznych postaci, zebrane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości aby nasion w środku.
Nasion aromatycznych, trójkątne, kątowe, intensywny czarny, od 2 do 3 mm długości
Z łacińskiego nigellus (czarniawy) Nigella oferuje jego mały aromatyczne intensywne czarnych nasion. Ma był często mylony z nasion cebula (Allium cepa), alliacée, a także prawdziwy Czarny kminek (Cuminum SP., uzależnienia od opiatów).

WŁAŚCIWOŚCI:

Przez dwadzieścia lat badania koncentrują się na roli NIGELLA we wzmacnianiu systemu immunologicznego. Obejmuje więc lepiej jego bardzo szerokie spektrum akcji w Farmakopei tradycyjnych. Działając na układ odpornościowy, NIGELLA może być przydatne w wielu przypadkach.
To zostanie również wyświetlony przeciwko cukrzycy, grzybice, stany zapalne.
Wzmacnia układ odpornościowy (ostatnie badania naukowe American).

Kojący, odżywczy, regenerujące, przywraca elastyczność i miękkość, chroni skórę przed starzeniem
Promuje gojenie i zakażenia skóry.
Beautifier włosów.

Wskazania:
Anty-starzenia się do wszystkich rodzajów skóry, szczególnie dla skóry suchej i wrażliwej
Pielęgnacja skóry głowy i włosów, spadek włosów
Rany, trądzik, grzybice, wyprysk, Łuszczyca, pierzchnięciu, oparzenie słoneczne.

Sprzedajemy olej nigelle detalicznej lub luzem, hurtownia w sprzedaży hurtowej lub detalicznej olej nigelle.